IQ

‘Het leven is te kort om je ergens druk over te maken’

Anthony Hopkins, de alleskunner uit Wales

Anthony Hopkins (60) kan terugkijken op een filmcarrière van meer dan dertig jaar, maar de eminente karakteracteur denkt nog lang niet aan stoppen. Sterker nog, de acteur heeft de actiefilm ontdekt en is zelfs in de huid gekropen van Zorro in het actiespektakel The Mask of Zorro.

door Kel Koenen

IQ Deze film is een speelse keuze van u geweest. Waarom?

AH Dus u ziet de film als speels. Voor mij was het gewoon een interessante aanbieding. Op dat moment zat ik in Canada voor opnames van The Edge, toen mijn agent belde en vertelde dat hij twee scenario’s had opgestuurd. Een rol voor de schurk in Tommorow Never Dies en The Mask of Zorro. Twee schurken, vroeg ik hem nog. En hij zei: Nee, ze willen dat je Zorro speelt! Toen kon ik geen nee meer zeggen.

IQ En geen schurkenrol meer voor u?

AH Nee, liever niet. En Jonathan Pryce speelt in die James Bondfilm een betere schurk dan ik ooit zou kunnen.

IQ Vanwaar die terughoudendheid. Toch Hannibal Lector?

AH Het is geen kwestie van meden en perzen en zeker niet vanwege Lector. Dat was een fantastisch personage en waarschijnlijk speel ik hem volgend jaar opnieuw. Maar er is nog geen scenario, want er is geen boek. Maar volgens Jonathan Demme (regisseur van Silence of the Lambs, k.k.) is er een goede kans dat er een vervolg komt. Wie weet, een leven is te kort om je daarover druk te maken.

IQ Was uw rol in Zorro een fysiek zware rol?

AH Ja, maar er stonden heel capabele trainers voor me klaar. En ik kon op m’n gemak beginnen met de voorbereidingen voor de zwaardgevechten en het onder de knie krijgen van de zweep.

IQ Complimenten, u ziet er in de film echt cool uit.

AH Dank u, maar ik ben ook een hele coole vent. De rol weerspiegelt duidelijk wat ik over de afgelopen jaren ben geworden. Ik neem mijn werk gewoon heel serieus. Ik leer mijn tekst, rij paard, doe zwaardgevechten. Kijk, ik word heel goed betaald voor alles wat ik doe, dus moet ik ook m’n best doen. En zeker is over de afgelopen jaren de samenwerking met regisseurs enorm verbeterd. Vroeger was ik arrogant en dacht dat ik de belangrijkste figuur op de set was. Maar goede regisseurs kunnen heel veel toevoegen.

IQ Met dat in gedachte wilt u zelf ook wel eens regisseren?

AH Absoluut niet. Er zijn zoveel goede regisseurs in dit vak, dan hoef ik dat zelf toch niet meer te doen. Ik blijf gewoon doen wat ik het beste doe. Ik hou ervan om naar de set te gaan en de rol te spelen, waarvoor ik ben ingehuurd. Ik hou van het hele proces van filmmaken.

IQ U hebt niets te klagen?

AH Nee, ik hou er veel van om ’s morgens in mijn auto te stappen, muziek op te zetten en dan gewoon rijden. Dan heb je toch helemaal niets te klagen?

IQ Er is vast wel iets waar u zich aan ergert?

AH Aan domme vragen van domme journalisten. Ik werd gisteren gevraagd naar de overeenkomsten tussen Zorro en Hannibal Lector (Hopkins’ personage uit The Silence of the Lambs). Ik heb die man uitgelachen en gevraagd of hij ook nog echte vragen had. Schei toch uit! Welke rol ik ook speel, ik doe het omdat het mijn werk is en ik ervoor betaald krijg. Maar er zijn geen verbanden of diepere betekenissen.

IQ Is de fysieke inspanning nooit te zwaar?

AH Nee, hoor. Ik heb een prima trainer.

IQ Als iemand u twintig jaar geleden zou hebben gezegd dat u voornamelijk in actiefilms zou spelen. Wat was dan uw reactie geweest?

AH Ik zou gezegd hebben dat die persoon gek was. Nee, ik geloof dat alles mogelijk is. Misschien doe ik nog wel actiefilms als ik een jaar of negentig ben. Of niet.

IQ Een scenario is voor u de reden om een rol te accepteren?

AH Ja, een goed scenario maakt alles een stuk makkelijker dan een slechte, uiteraard. Als ik een goed scenario bij mijn spullen vindt en ze vertellen erbij dat er druk aan wordt gesleuteld, gaan bij mij allerlei alarmbellen af. Want er kan zo veel aan worden verpest.

IQ Maar waar haalt u de energie vandaan?

AH Ik rust veel en lees heel veel. Gewoon lekker op het terras van mijn huis zitten en een beetje de vogels voeren. Ik verzorg met veel liefde onze tuin. Ik doe gewoon heel rustig aan. Ik heb op dit ogenblik een goed leven. Zoals ik al eerder zei, ik doe waarvoor ik wordt betaald en dat met heel veel plezier. Ik zie het ook niet echt als werk.

IQ Wat is uw motto?

AH Easy does it, always take it easy. Ik rij graag, maar hou me altijd aan de maximumsnelheid. Welke wegpiraat er ook achter me zit, ik rij gewoon op mijn manier. Ik laat me door idioten in het verkeer zeker géén maagzweer bezorgen.

The Mask of Zorro gaat 12 december in première

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 09 – november 1998