Een dagje All Stars: melancholie van de jeugdherinnering

Een koude novemberdag, ergens op een troosteloos voetbalveldje in Amsterdam. Dit is de locatie waar één van de sleutelscènes van All Stars wordt opgenomen. Het grote kenmerk van een filmset is wachten, maar dat biedt wel de uitgelezen mogelijkheid om met alle betrokkenen de balans van de film op te maken. Een setbezoek.

‘Ik heb absoluut geen boodschap!’

Het hart ligt maar bij een ding, dat maakt het gesprek van een uur wel duidelijk. Jan Rot (39) is en blijft muziekfanaat. Toch omvatten zijn werkzaamheden bijna alle cultuurgebieden: theater, columnist, publicist en daarnaast ook nog live- en televisiepresentator. De nieuwe CD Rot voor jou vormde de aanleiding voor het gesprek, dat zich gaandeweg ontspon tot een totaalportret van de ‘rocker in Holland’.

De internationale Johanna Ter Steege

Johanna Ter Steege, een van Nederlands meest internationale actrices, speelt op dit moment in de nieuwe produktie Tot Ziens. Een film over een onmogelijke liefde. Voor haar allereerste filmrol ontving ze, onverwacht een Europese prijs. Vanaf dat moment speelde ze ieder jaar in een film en werd regelmatig voor haar rollen onderscheiden. Ze geeft niet vaak interviews, maar voor Sum maakte ze een uitzondering.

Pleidooi van een duizendpoot

In de hooggewaardeerde televisie-serie Pleidooi speelde ze Joosje, de jonge secretaresse. Toch voelt de in 1967 geboren Ellen Ten Damme zich geen echte actrice. ‘Ik ben eerst danseres, daarna muzikante, zangeres en dan pas actrice.’ Sinds maart ligt er van dit veelzijdige meisje een CD in de handel. Met Kill your darlings heeft ze een overtuigend debuut afgeleverd. Zangeres wilde ze altijd worden, maar nu de CD is verschenen, heeft ze rollen in een aantal buitenlandse- en Nederlandse films aanvaard. Over keuzes, muziek en films.

Geluk kan je wel degelijk afdwingen

Een zelfverzekerd meisje. Kim van Kooten is een nieuweling in de filmwereld, maar weet als professional om te gaan met de aandacht van de media. De hoofdrolspeelster uit Zusje maakte diepe indruk met haar debuutrol en geeft het ene interview na de andere. Zo ook met Sum. Over haar leven, naaktscenes en een bekende achternaam.

Het ‘verschijnsel’ Herman Brood

Een rock ‘n’ roll-junkie. Herman Brood blijft ook in zijn vijftigste levensjaar nog volop in de belangstelling staan. En dat terwijl de Zwolse rocker nou niet bepaald een hitmachine genoemd kan worden. Maar de zanger is volgens eigen zeggen ‘een verschijnsel’ die alle aandacht verdient. Voorafgaand aan een concert in een hoofdstedelijk grand-cafe werd Sum door Brood ingelicht over ouderdom, drugs en zijn grote liefdes.

Maarten van Rossem en zijn gedachten

‘De hedendaagse student is niet dommer dan vroeger. Daar geloof ik geen zak van.’ Stoppelbaard, kettingrokend en zwarte kleding. Maarten van Rossem, universitair hoofddocent van de vakgroep Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bekend van radio en televisie als Amerika-deskundige. Als er in het land aan de andere kant van de oceaan iets opmerkelijks aan de hand is, wordt hij vaak gevraagd zijn gedachten erover te laten gaan. Maar over alles heeft hij een duidelijke mening. Een gesprek over het Nederlandse onderwijsbeleid en – hoe kan het anders – zijn fascinatie voor de Verenigde Staten.

Nieuwe arrangementen voor de samenleving

Gelijke kansen, gelijke mogelijkheden. Zowel vrouwen als mannen kunnen tegenwoordig op meerdere fronten hun talenten ontplooien. En zijn zorgtaken zijn allang niet meer het exclusieve werkterrein van de vrouw. Eén probleem. Bijna alle voorzieningen waren tot voor kort nog ingesteld op het achterhaalde idee van de ene kostwinner. De maatregelen die Annelies Verstand-Bogaert (48), staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voorstelde zijn gebundeld in de kabinetsnota Arbeid en Zorg. ‘De noodzaak was nu. Met wetgeving geven we een signaal van nieuwe normen.’

Jazzy Eastwood

Begin september gaat Absolute Power uit in de bioscopen. De 57e titel van acteur, regisseur en producent Clint Eastwood, die met zijn 67 jaar nog altijd één van de grootste jongens in Hollywood is. Dirty Harry maakte van hem een absolute wereldster, maar de critici spuugden hem massaal uit. Sinds Unforgiven, die hem twee Oscars opleverde, is Eastwood bezig met een nieuwe periode in zijn carrière. Die van geprezen en gewaardeerd filmmaker. Portret van een Amerikaanse legende.

Boeddhisme interesseert regisseur Annaud als wijsheid

De Franse regisseur Jean-Jacques Annaud heeft films gemaakt als The Bear, The Name of the Rose en L’Amant. Nu is hij terug met het groots opgezette Seven Years in Tibet. Deze film gaat over nazi-bergbeklimmer Heinrich Harrer (Brad Pitt) die na een mislukte expeditie en vele omzwervingen in Tibet terechtkwam, tijdens de laatste dagen van haar onafhankelijkheid. Harrer was de eerste westerse mens die wordt opgenomen aan het hof van de Dalai Lama, geestelijk leider van de boeddha’s. Sum in gesprek met de charismatische Annaud over zijn film.

Regisseur Julien Vrebos denkt in systemen

De politieke thriller Le Bal Masqué is de eerste lange speelfilm van Julien Vrebos (51). Het verhaal werd gebaseerd op de reeks overvallen door de Bende van Nijvel in de jaren tachtig. Maar, zo verklaart de regisseur. ‘De film is niet HET verhaal van de Bende van Nijvel, maar van een universeel complot.’

Talkshow-presentator Conan O’Brien

Sinds 1993 is Conan O’Brien de gastheer van de NBC-talkshow Late Night. Geprogrammeerd na de populaire Tonight Show met Jay Leno heeft O’Brien (34) in vier jaar tijd een heel eigen kijkerspubliek opgebouwd. Behalve gasten vormen satirische sketches en grappige filmpjes een vast bestanddeel van de show. Eind vorig jaar was O’Brien in ons land tijdens een Europees bliksembezoek.

Michael Field is inside the Arab world

Na een reis door het Midden-Oosten raakte de student Michael Field geinteresseerd in de Arabische wereld. Als journalist schreef hij talloze artikelen over dat gedeelte van de wereld en treedt nu op als adviseur van regeringen en potentiele investeerders. Zijn jongste boek Inside the Arab world maakt de ultieme balans op. Een gesprek over een explosieve regio.

Kort: Harmony Korine

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: regisseur Harmony Korine in film/entertainment.

Kort: Drew Barrymore

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: actrice Drew Barrymore in film/entertainment.

Kort: Cate Blanchett

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: actrice Cate Blanchett in film/entertainment.

Kort: Minnie Driver

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: actrice Minnie Driver in film/entertainment.

Kort: Alicia Silverstone

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: actrice Alicia Silverstone in film/entertainment.

Kort: Bridget Fonda

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: actrice Bridget Fonda in film/entertainment.

Kort: Robert Forster

De rubriek IQ presenteert kwam terug door het hele tijdschrift als opening van een speciale sectie. Deze keer: acteur Robert Forster in film/entertainment.

Sluimerende vulkaan

Een achtbaanritje vol actie en natuurgeweld is de beste omschrijving van Volcano. Als een vulkaan op uitbarsten staat in het centrum van Los Angeles, wordt het natuurgeweld aanvankelijk toegeschreven aan een lichte aardbeving. Wanneer de lava alle bezienswaardigheden van de stad lijkt weg te vagen, is het tijd voor echte actie. Een kort gesprek met de redder van LA, Tommy Lee Jones.

De man met een neus voor geuren

Hij stond aan de wieg van Cool Water, dat wereldwijd al tien jaar lang de best verkochte herengeur is en creeërde de geur voor talloze andere cosmeticaproducten. De fransman Pierre Bourdon (59) is parfumeur en ‘neusde’ zijn opus magnum: GoodLife, de nieuwe Eau de Toilette van Davidoff die binnenkort op de markt verschijnt.

Actrice en popicoon van de jaren zeventig

Drie decennia geleden, aan het begin van de jaren zeventig, was Pam Grier (46) de belangrijkste exponent van het zogenoemde blaxploitation-genre. In deze films staan muziek, kunst en religie centraal en geven goed inzicht van de toenmalige Afro-Amerikaanse cultuur. Quentin Tarantino wilde Grier in de titelrol van Jackie Brown, zijn nieuwte film, en blies zo haar carriere nieuw leven in.

Historicus met een missie

Zijn onderzoek naar de houding van Paus Pius II tijdens de Tweede wereldoorlog kreeg in 1964 veel waardering. Maar ook zijn jongste onderzoek, Nazi-Duitsland en de joden, waarvan het eerste deel net in boekvorm, is verschenen krijgt veel aandacht en lof. De historicus was in ons land in het kader van een Europese boekentoernee.

Desperate measures van Michael Keaton

Regisseur Barbet Schroeder, die eerder films maakte als Single White Female en Kiss of Death, is een specialist in menselijke extremen en morele dubbelzinnigheden. In zijn nieuwste film Desperate Measures vervagen opnieuw de lijnen tussen goed en kwaad. De film volgens hoofdrolspeler Michael Keaton.

‘Ik smijt geen mensen meer in haaientanks’

Ruim twintig jaar werkt Robert Davi (43) als acteur in televisie-series, films en aan het toneel. Vanwege zijn uiterlijk wordt hij vaak gecast als bad guy (type: Columbiaanse drugshandelaar) met als hoogtepunt de Bondfilm License to Kill (1991). In de NBC-serie Profiler is hij Bailey Malone, leider van een FBI-eenheid gespecialiseerd in het maken van profielschetsen van criminelen. De intrigerende serie gaat haar tweede seizoen in en de afleveringen zijn in dezelfde week zowel in de Verenigde Staten als in Europa te zien op NBC.

Voor altijd de zoon van

De naam Zanuck hoort tot de oude elite van Hollywood, een plek die de familie verwierf door Darryl F. Zanuck, de legendarische producent en studioeigenaar. Richard D. Zanuck (64) is zijn zoon en sinds zijn studietijd in de jaren vijftig ook werkzaam in de filmindustrie. Veertig jaar na het produceren van zijn eerste film is Zanuck jr. nog altijd zeer actief en soms succesvol. Een gesprek.

Michael Dell is eigenlijk heel gewoon

Eigenlijk is hij heel gewoon. Maar deze miljardair heeft zijn sector veranderd en duizenden aandeelhouders rijk gemaakt. Een aandeel Dell is dit decennium 29,6 procent in waarde gestegen. Acht maanden geleden, de laatste keer dat we Michael Dell spraken, was hij 32 jaar en had hij een kapitaal van 4,3 miljard dollar. Nu is hij 33 jaar en bezit 7 miljard dollar.

De enige echte comeback-kid

John Travolta (44) zit op rozen. Als presidentskandidaat Jack Stanton in Primary Colors speelt hij iedereen weg en zet met overtuiging een politicus à la Clinton neer. Met een succesvolle periode in de jaren zeventig en de terugkeer uit een diep dal in de jaren negentig is zijn carriere met afstand de merkwaardigste uit de geschiedenis van Hollywood. ‘Er zijn veel overeenkomsten tussen een politicus en een acteur. Allebei willen ze geliefd zijn en in de schijnwerpers staan.’

Er zit ‘schwung’ in!

Jaap de Hoop Scheffer (49) blaakt van zelfvertrouwen. De lijsttrekker van het CDA voor de verkiezingen van volgend jaar kan ook niet anders. Als grootste oppositiepartij is hij aan de achterban verplicht om deuken te slaan in het Paarse bastion, dat de renderende economie in de rug heeft. Een gesprek over de kwaliteit van het leven, de generatie van 25 tot 45 jaar en de minpunten van Paars. ‘Ik houd niet van het CDA als tobberige partij, we zijn geen tobbers.’