De rapen zijn gaar

De rapen zijn gaarHenk Spaan bezit al jaren een tweede huis in het zuidwesten van Frankrijk en schrijft gedetailleerd over zijn belevenissen.

De rapen zijn gaar is een buitengewoon humoristisch relaas van de belevenissen van de hele familie Spaan, terwijl er ook een grote dosis streekcultuur en –historie aan bod komt.

Op televisie zie je het maar al te vaak: je koopt een vervallen huis in een warm land naar keuze, gaat flink verbouwen en hebt daarbij wat tegenslagen, maar uiteindelijk ben je de trotse bezitter van een prachtig tweede huis. Dat je nooit uitverbouwd raakt, vertelt het succesverhaal niet. Ook blijven betrekkingen met de nieuwe buren en hun vaak afwijkende zeden en gewoontes meestal achterwege.

Zo vaak gebeurt het in Nederland namelijk niet dat de buren een marter uit de schoorsteen komen schieten. Of dat een buurman bij het timmeren van een hek wordt gescalpeerd door een reuzenhamer. Een tweede huis in Frankrijk (of ander buitenland) is een droom voor veel mensen en af en toe een nachtmerrie voor de gelukkigen. Toch wegen de voordelen vaak wel op tegen de nadelen. Dat gevoel blijft ook hangen na het lezen de Spaans’ avonturen in en om het Franse huis. Heerlijk boek!

Henk Spaan is televisiemaker, columnist en redacteur van Hard gras. Van zijn hand verschenen de verhalenbundels Kermis op de dam (1983), Appels en Peren (1987) en Mijn dochter voetbalt ook (1997), en de dichtbundels De kop van Kuijt en andere gedichten en Maldini heeft een zus.

www.boekenflits.nl