HTML5 en de verandering

HTML5 is de nieuwste, nog onafgewerkte versie van de html-standaard. Deze nieuwe taal zal de functionaliteit van zowel html en xhtml bevatten. Verder levert HTML5 betere ondersteuning voor webapplicaties.

HTML5
De Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) diende in 2007 het voorstel in bij de W3C-werkgroep om HTML5 als startpunt te gebruiken voor de verdere HTML-ontwikkeling.

HTML5 introduceert nieuwe tags die ervoor zorgen dat er meer structuur in het document komt. Verder komen er ook tags die het mogelijk maken om interactieve content af te spelen zonder gebruik te maken van een Flash-plugin. Door verbetering op het gebied van het Document Object Model moeten webpagina’s sneller laden.

HTML5 zorgt er ook voor dat webapplicaties offline beschikbaar kunnen worden. Bij het eerste bezoek aan de applicatie worden automatisch de benodigde files voor de webapp gedownload en deze is dan later offline te gebruiken. Medio 2010 werd het WebM-bestandsformaat aangekondigd om video’s af te spelen via het video-element van HTML5.

HTML5 zal de internet-ervaring veranderen en de zeker de manier voor uitgevers om content onder de aandacht te brengen. Lees daarover meer op Mashable.com.