IQ

‘Ik smijt geen mensen meer in haaientanks’

Ruim twintig jaar werkt Robert Davi (43) als acteur in televisie-series, films en aan het toneel. Vanwege zijn uiterlijk wordt hij vaak gecast als bad guy (type: Columbiaanse drugshandelaar) met als hoogtepunt de Bondfilm License to Kill (1991). In de NBC-serie Profiler is hij Bailey Malone, leider van een FBI-eenheid gespecialiseerd in het maken van profielschetsen van criminelen. De intrigerende serie gaat haar tweede seizoen in en de afleveringen zijn in dezelfde week zowel in de Verenigde Staten als in Europa te zien op NBC.

door Kel Koenen

IQ In tegenstelling tot de verdere carriere van een Bondvrouwen betekent een rol als Bondschurk vaak wereldwijd succes. Ook voor jou?

RD Absoluut, het blijft de meest succesvolle filmcyclus in de geschiedenis van de cinema. Iedereen kent Bond en iedereen heeft wel eens een film gezien. Iedere twee jaar is er weer nieuwe energie rond die films. Met een rol in een Bondfilm ben je nog jaren zoet.

IQ Met Profiler zit je aan de andere kant van het spectrum, Bailey Malone is een sympathieke man.

RD Yeah. Voor de verandering hoef ik geen mensen in haaientanken te smijten. Afgelopen zomer ben ik een paar weken bij het opleidingscentrum van de FBI geweest en heb ik kennis gemaakt met iemand die het werk doe, wat wij in de serie doen. Een gevoelige en aardige man, die volledig leeft voor zijn vak. Hij houdt vooral de profielen bij van seriemoordenaars en kinderontvoerders.

IQ Hoe accuraat zijn jullie in de serie?

RD Ik denk dat we een heel goed beeld geven. Een kijker liet in een reactie weten dat er zoveel computers stonden in onze werkruimte. Maar onze adviseur van de serie, en ex-FBI-directeur, wilde minstens het dubbele aantal. Verder denk ik dat Profiler een accuraat beeld geeft van de Violent Crimes Task Force van de FBI.

IQ Maar zo’n FBI heeft overal tentakels…beangstigend hoor

RD De FBI is een van de meest toegewijde organisaties als het om bestrijding van criminaliteit gaat. Ze hebben een database die VICAP heet, de violent crime apprehention program. Alle gegevens over criminaliteit in de Verenigde Staten wordt daar verzameld. Als criminaliteit een bepaalde modus operandi kent, wordt dat opslagen in het systeem. Wanneer er dan bepaalde overeenkomsten zijn, is het makkelijker om een profielschets van de dader te maken.

IQ Big brother houdt alles in de gaten

RD Het wordt pas gevaarlijk als zo’n organisatie andere aspecten van iemands leven gaan controleren. Maar het is zeker een uitstekende manier om bekende criminelen in de gaten te houden.

IQ Wat is het succes van Profiler?

RD De casting speelt een grote rol, daarin zit een bepaalde chemistry. Mijn tegenspeelster Sam (Ally Walker) is een toegewijde, intelligente vrouw. Maar ook de andere acteurs voegen allemaal iets toe wat de kijker oppikt. Daarnaast is het de kwaliteit van de drama, maar ook van het concept en de stijl van de serie. Politieseries zijn er genoeg, maar een serie over de FBI zijn er veel minder. Het ‘profilen’ van criminelen is binnen die organisatie een betrekkelijk nieuwe wetenschap, ze begonnen er mee in de zeventiger jaren.

IQ De nieuwe serie wordt begin november uitgezonden. Zijn alle afleveringen al klaar?

RD Hell no! De opnames begonnen op 15 september en die gaan het hele seizoen door. We doen acht dagen over één aflevering en dat is al meer dan de meeste series hebben. Die hebben voor een aflevering zeven dagen staan.

IQ De rode draad in Profiler – naast de andere zaken – is de jacht van het team op seriemoordenaar Jack, die de echtgenoot van Sam heeft vermoord. Komen jullie aan het eind van dit seizoen achter zijn identiteit?

RD Haha, zou je wel willen weten, hé? Nee, over Jack mag ik niets zeggen.

IQ Staan er nog andere dingen op je programma naast Profiler?

RD Misschien tijdens de volgende zomer. Deze winter ben ik volop bezig met de serie, vanaf half september 22 weken lang opnames. Maar misschien ben ik in juni wel helemaal uitgeput en ga ik luieren aan de Cote d’Azur. Ik weet het nog niet.

IQ Is het spelen van een sympathiek figuur belangrijk voor je eigen marktpositie als acteur?

RD Absoluut. Als mensen een paar jaar lang je iedere week zien als een aardige persoon, verandert hun hele perceptie over je. Het aardige van Profiler is dat iedere aflevering via NBC zowel in de States, als Europa en Azië wordt uitgezonden. Dat helpt natuurlijk met je populariteit. Daarnaast ben ik geen TV-acteur die zonodig bij de film wil komen. Voordat ik deze serie ging doen, had ik al vijftig bioscoopfilms op mijn naam staan. Goed, slecht en anders. Ik wacht wel op een interessante rol.

IQ In Showgirls heb je met Paul Verhoeven gewerkt. Hoe was dat?

RD Ik wilde altijd al iets met hem doen. De allereerste film die ik zag van Verhoeven was Soldaat van Oranje. Een meesterwerk! Maar ik heb al zijn films gezien en hij is een gedreven regisseur. Hij is net zo gepassioneerd als de schilderijen van Van Gogh.

IQ Wat is de laatste film die je hebt gezien?

RD Batman & Robin, wat een draak van een film. It was such shit. Dan zie ik liever een kleinere arthouse film.

IQ Wat is leuker om te doen: een televisieserie of film?

RD Het voordeel bij een 22-delige televisieserie is dat een personage zich aardig kan ontwikkelen. Je kunt ook meer experimenteren met het karakter. Ook bij film heb je soms de ruimte om te spelen met een rol, maar je bent meer afhankelijk van de visie van de regisseur.

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 07 – november 1997