In Parijs – Olivier van Beemen

Het correspondentschap is meestal weggelegd voor de dinosaurussen in de journalistiek, na tigtal jaren trouwen dienst. Zo niet voor Olivier van Beemen (1979).

Op zijn drieentwintigste vertrekt hij naar Parijs om voor een handjevol media standplaats Parijs (en Frankrijk) te bevolken. In ParijsHij leert het moderne Frankrijk kennen en rekent af met de vele clichés.

Hij valt – journalistiek gezien – de afgelopen jaren ook wel met de neus in de boter. De Franse mammoet moet zich noodgedwongen moderniseren en dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Tel daarbij de voortdurende sociale onrust in de Parijse voorsteden en de verkiezing van een nieuwe President de la Republique met diens ambitieuze plannen. Et voila, de correspondent heeft iets om over te schrijven…

In In Parijs passeren deze en andere onderwerpen het voetlicht en worden door Van Beemen op een heldere manier geanalyseerd en beschreven. Frankrijk bezien door de ogen van een jonge Nederlander die van binnenuit de Franse samenleving wil doorgronden.

Het is een prettig, informatief boek en onmisbaar voor francofielen. En eigenlijk is het ook wel aan te raden voor de Frankrijk-haters. Je krijgt namelijk zeker nieuw inzicht in het zijn en etre van dit volk…