IQ

Kort: Harmony Korine

Naam: Harmony Korine
Leeftijd: 23 jaar
Beroep: regisseur en scenarioschrijver
Schreef: op 19-jarige leeftijd het scenario van de omstreden film Kids van regisseur Larry Clarke
Regisseerde: Gummo. Korine maakte zijn debuut als regisseur met dit portret van nihilistische jongeren in een plattelandsdorpje in Ohio
Werkt op dit moment aan: een aantal nieuwe filmprojecten, zowel als schrijver en regisseur
Kenmerk van Gummo: De film valt niet in een bepaalde filmcategorie te plaatsen. Gummo is venijnig, geniaal, inspirerend, vreemd, poëtisch en volledig nihilistisch.
Regisseur Gus van Sant over Harmony Korine: Hij heeft een heel eigen stijl. Hij dwingt het publiek zichzelf te vragen: waar kijken we eigenlijk naar zonder een voyeur te worden. De kijker is een doofstomme deelnemer in aanwezigheid van de karakters.
Harmony Korine over zijn stijl: Ik wil een nieuw soort films maken en een nieuwe manier introduceren om naar films te kijken. Ik gebruik alleen de scènes die ik interessant vind, zodat een soort cocktail ontstaat over het leven van de personages. Slices of life. Op die manier hoeft de verteltrant niet het plichtmatige ABC te zijn.
Eerste film die hij ooit zag: Harry and Tonto uit 1974
Grote idolen: Rainer-Werner Fassbinder en Jean-Luc Goddard
Over officiële filmopleidingen: I hate that shit. Het vreet de ziel uit de filmwereld. Op dergelijke scholen wordt het vak benaderd als een proces en alles wat ze produceren is rommel. Het is goed genoeg voor Hollywood, want daar zijn ze ook niet helemaal fris.
Favoriete uitspraak: Life is a mystery, so anyone must stand alone.

Kel Koenen

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 07 – september 1998