IQ

Kort: Robert Forster

Naam: Robert Forster
Leeftijd: 56 jaar
Beroep: acteur
Meest recente film: Jackie Brown van regisseur Quentin Tarantino
Over zijn eerste ervaring met het script: Ik dacht dat ik hallucineerde, het was het beste dat me ooit was aangeboden. Zeker toen Tarantino me vertelde dat hij me wilde voor de rol van Max Cherry. Ik wist dat er klasse-acteurs voor die rol in de rij stonden.
Over zijn Oscarnominatie voor Jackie Brown: Er zijn heel veel goede acteurs en het idee was fascinerend, maar ik heb me er niet druk over gemaakt.
Over het verloop van z’n carriere: Anders dan Pam Grier was ik nooit echt beroemd, maar mijn carriere kende een veelbelovende eerste act van vijf jaar en een tweede act van 25 jaar waarin de lijn alleen maar dalende was.
Over het absolute dieptepunt: Ik speelde in C- en B-films die nooit iemand heeft gezien, maar de passie voor acteren ben ik nooit kwijt geraakt.
Over het Travolta-effect: Al overkomt me tien procent wat Travolta is overkomen na Pulp Fiction, ben ik een gelukkig man. Werk, daar draait het tenslotte om.
Lijfspreuk: Wat het ook is, lever altijd een goede prestatie! Hoe slecht ze ook betalen of hoe klote het rolletje is. Deliver excellence now! Dat is de beste manier om je voor te bereiden op de dingen die komen in de toekomst.

Kel Koenen

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 04 – mei 1998