IQ

Actrice en popicoon van de jaren zeventig

Drie decennia geleden, aan het begin van de jaren zeventig, was Pam Grier (46) de belangrijkste exponent van het zogenoemde blaxploitation-genre. In deze films staan muziek, kunst en religie centraal en geven goed inzicht van de toenmalige Afro-Amerikaanse cultuur. Quentin Tarantino wilde Grier in de titelrol van Jackie Brown, zijn nieuwte film, en blies zo haar carriere nieuw leven in.

door Kel Koenen

IQ Kwam het aanbod van Tarantino erg onverwacht?

PG Niet echt, hij had me al een jaar geleden verteld dat hij iets met mij wilde doen. Dat hij een scenario aan het schrijven was ‘speciaal voor mij’. In Hollywood wordt wel vaker iets gezegd en door de jaren heen ben ik veel dingen minder serieus gaan nemen.

IQ Maar toen kwam het aanbod toch echt…

PG Het moment dat het scenario bij de post zat. Ik was zo opgewonden als een kind dat cadeautjes krijgt met Kerst. Ik heb mezelf de hele tijd geknepen om te zien of ik niet droomde.

IQ Kende u zijn werk al?

PG Oh ja, I just love his work! Ik heb Pulp Fiction al zeven keer gezien en Reservoir Dogs een stuk of drie keer. Zijn scenario’s zijn ook zo geweldig  geschreven. En als iemand die zoveel talent bezit iets schrijft met mijn persoon specifiek in gedachten, is dat een hele eer.

IQ En het werk op de set met Tarantino?

PG Een verademing, hij is zó energiek. De draaidagen waren slopend maar we hadden het heel leuk en relaxed met elkaar. Maar het was heel zwaar, ik had vier verschillende verhaallijnen en zit bijna in ieder shot. Ik vertrouw Tarantino volledig en heb me volledig aan hem over gegeven.

IQ Hoe werkt dat dan precies?

PG Ik geef me geestelijk veel bloot in deze film, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je de regisseur kan vertrouwen. Als er fouten worden gemaakt, dan praten we erover. Ik zie er af en toe wild uit zonder make-up en m’n haren uit model. Maar ja, het maakt eigenlijk niet uit hoe ik eruit zie. Voor een bepaalde film moest ik zwaarder worden en toen werd er gezegd: professionele zelfmoord. Nu komt Pam Grier nooit meer aan het werk.

IQ En?

PG Onzin natuurlijk. Wie bedenkt die theorieën? Als je goed acteert, wordt je vanzelf  beloond. En mocht ik nooit meer kunnen werken in deze business, ga ik gewoon iets anders doen.

IQ Wat viel tegen tijdens de opnames van Jackie Brown?

PG Dat ik moest leren roken, dat had ik nog nooit gedaan. Tijdens een van de repetities brandde ik mijn haar met een sigaret.

IQ Heeft u nog andere bedenkingen gehad?

PG Nee, geen moment. Natuurlijk heeft Tarantino risico’s genomen bij Jackie Brown. Ook door mij te willen in de titelrol. Vergeet niet dat het zijn eerste film was na Pulp Fiction: de verwachtingen waren natuurlijk enorm. En er wordt volop vergeleken. Is de film beter dan Pulp Fiction? Hoe zijn de dialogen? Is er (nog) meer bloed? Natuurlijk wilde hij iets beters neerzetten.

IQ Was u bang voor een vergelijking met John Travolta?

PG Niet echt. Er zijn natuurlijk wel paralellen tussen hem en mijzelf. Zijn carriere kreeg door Pulp Fiction een enorme boost en mijn carriere kon ook zeker een opfrissertje gebruiken. Maar Quentin heeft altijd gezegd: ‘ze zullen je gaan vergelijken met Travolta, maar laat je niet meeslepen. Hij is gewoon beloond, omdat hij zijn werk goed heeft gedaan.’ Er was een tijd dat Gene Hackmann en Robert Duvall geen filmrollen kregen, omdat mannen met donker  haar de rollen kregen. Omdat dat gewoon het tijdsbeeld was.

IQ Heeft u zich ooit zorgen gemaakt over uw carrière?

PG Nee hoor, die druk heb ik nooit gehad. Ik heb altijd mooie aanbiedingen gehad. Voor film, televisie of het theater. Ik ben toch duidelijk een karakter-acteur. Er zijn zoveel films met alleen maar actie en geen verhaal over de personen. Actie is zó oppervlakkig. Ik wil dat het publiek zich inleeft in de emoties van de hoofdpersonen, ze haat of om ze huilt. Als mensen huilen of lachen hebben de makers hun werk goed gedaan.

IQ Wat is uw favoriete film?

PG Raging Bull van Martin Scorscese. Ik geloof dat ik die film 42 keer heb gezien. Vanwege Scorscese’s technische kwaliteiten en ook Robert de Niro. Ik wilde ’m iedere keer weer zien om de vele details waar te nemen. Maar er zijn meer films die heel bijzonder zijn. Das Boot heb ik 39 keer gezien. Ook zo’n film die nagenoeg perfect is.

IQ En meer recente films?

PG Heel soms, ik heb op Jackie Brown na al bijna drie maanden niets meer gezien. Volgens mij was Titanic de laatste film die ik heb gekeken. Ik kon in ieder geval zien waar dat enorme budget naar toe is gegaan. De special effects zijn fantastisch.

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 04 – mei 1998