‘Sean Connery speelde de beste Bond’

Voor de tweede keer speelt Pierce Brosnan (44) de rol James Bond, te zien in Tomorrow Never Dies, de achttiende editie van ‘s werelds bekendste filmfranchise. Tegenstander van 007 is ditmaal een mediatycoon die -omwille van de kijkcijfers- een derde wereldoorlog wil uitlokken.

door Kel Koenen

IQ Waarom klikt de relatie tussen 007 en jezelf?

PB Ik denk dat ik iedereen tekort doe als ik probeer te benadrukken waarom Bond voor mij succesvol was in Goldeneye. Mijn acteerwerk heeft alles te maken met intuïtie en instincten, zo heb ik altijd al gewerkt. Ik ben nooit erg goed geweest om uit te leggen waarom een karakter zich op zijn manier gedraagt. Daarmee ga ik terug naar het klaslokaal en ik ben nooit een goede student geweest. Daarom ben ik ook acteur geworden… Ook op de toneelschool was ik nooit goed in het uitleggen hoe mijn rol zich binnen het script moest ontwikkelen. Acteren heeft voor mij alles te maken met dromen en verbeelding.

IQ In Tomorrow Never Dies zegt James Bond op een gegeven moment dat hij niet gelooft wat er in de kranten staat. Welke media-typen gebruikt hij wel?

PB Bond maakt gebruik van alle media. ‘s Morgens begint hij zeker met de krant, waarschijnlijk The Times en The Guardian. Hij snelt koppen en leest de overlijdensadvertenties. Het is een hoog opgeleide man en gaat om met leden van het Britse kabinet en diplomaten. Hij vertrouwt bijna niemand en zeker niet de media.

IQ Behalve intuïtie heeft u zich dus wel verdiept in het karakter van Bond…

PB Tuurlijk, maar dit is dan ook de eerste Bondfilm in jaren waarvan het verhaal nogal contemporain is. Macht van de media. Mensen als Ted Turner of Sylvio Berlusconi verdienen veel geld met hun media-imperiums en hebben daarmee enorm veel invloed op onze samenleving in het algemeen.

IQ Het zinnetje ‘Bond, James Bond’ komt altijd weer terug, maar de hele wereld kent deze man inmiddels. Toch kan hij zich in de film nog voordoen als een Zwitserse bankier. Vreemd.

PB Ach, The Mousetrap van Agatha Christie wordt al 45 jaar opgevoerd in Londen, iedereen kent het verhaal maar de mensen blijven komen. Het publiek wil gewoon vermaakt worden. Misschien moet Bond in een volgende film zichzelf wel anders introduceren… Maar het publiek verwacht het en wil gewoon niets anders.

IQ Aarzelde je nog om de rol aan te nemen?

PB Waarschijnlijk niet, anders had ik hier niet gezeten.

IQ Maar was je niet bang dat het publiek je alleen nog maar zou zien als James Bond?  

PB Nee, dat is toch allang gebeurd. In 1986 was er sprake van dat ik Bond zou worden en dat kon toen niet doorgaan. Maar waar ik ook kwam ter wereld: ik was de man die James Bond had moeten zijn. And I didn’t even do the damn thing!

IQ Kan Bond ook een carrière breken?

PB Absoluut, als je het op een verkeerde manier aanpakt. Maar ik ben een acteur en heb de passie om zoveel mogelijk verschillende rollen te doen. Toch denk ik niet dat ik mezelf tekort heb gedaan om te tekenen voor Bond. Sinds Goldeneye heb ik veel verschillende rollen gedaan en daar is het uiteindelijk om te doen.

IQ Gaat het publiek niet naar je andere films in de hoop een soort James Bond te zien?

PB Dat denk ik niet. Althans, misschien koesteren ze die verwachting wel, maar dat is hun probleem.

IQ Wat staat er verder op je programma?

PB Ik ga werken met sir Richard Attenborough aan de film Grey Owl. Een grote rol en een enorme uitdaging. Over een man, een Indiaan, die veel natuurboeken schreef. Hij reisde veel en vertelde over de natuur. Toen hij overleed, kwam men erachter dat hij een Engelsman was en niet de Noord-Amerikaanse Indiaan die iedereen dacht dat hij was. Het is een waargebeurd en opmerkelijk verhaal.

IQ Heb je ooit gesproken met voormalige Bond-acteurs over het instituut 007?    

PB Ik ontmoette Sean Connery jaren geleden in Spanje en het enige wat hij zei was: ‘Splendid, Pierce.’ Roger Moore kende ik omdat mijn overleden vrouw in For your eyes only speelde. Een aardige, aimabele man. Timothy Dalton ken ik een beetje. George Lazenby heb ik nooit ontmoet.

IQ Wie van de vijf acteurs is de beste Bond?

PB (resoluut) Connery

IQ Waarom?

PB Ik was tien jaar oud, ging naar Goldfinger en werd een fan. Ik ben met Connery opgegroeid.

IQ In de persmap staat ‘Brosnan en zijn unieke, romantische aantrekkingskracht.’ Wat vind je daarvan?

PB Mmm, klinkt wel goed. Ze zijn er weer ingetrapt… Zonder gekheid, dat gaat over James Bond, over de rol. Het is de illusie die je creeërt en laat je niet verleiden door teksten.

Tomorrow Never Dies draait nu in de bioscopen.

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 01 – februari 1998