IQ

Sluimerende vulkaan

Een achtbaanritje vol actie en natuurgeweld is de beste omschrijving van Volcano. Als een vulkaan op uitbarsten staat in het centrum van Los Angeles, wordt het natuurgeweld aanvankelijk toegeschreven aan een lichte aardbeving. Wanneer de lava alle bezienswaardigheden van de stad lijkt weg te vagen, is het tijd voor echte actie. Een kort gesprek met de redder van LA, Tommy Lee Jones.

door Kel Koenen

Los Angeles is een veel geplaagde stad. Met regelmaat van de klok ervaren de bewoners aardbevingen, rassenrellen, milieuverontreiniging, overstromingen en gangviolence. Ondanks de onhandige ligging op een geografische breuklijn, wordt er toch een metrolijn aan gelegd. Tijdens die boringen kruist men een slapende vulkaan, die al snel een klein voorproefje laat zien van haar kunnen.

Mike Roark (Tommy Lee Jones), hoofd van het Bureau voor Noodgevallen, krijgt de opdracht iets te doen aan de vulkaan. Hij krijgt hulp van Amy Jones (Anne Heche), een seismoloog verbonden aan de UCLA. Haar kennis over de tektonische krachten komt de ondernemende Roark goed uit. Maar of dit klusje snel geklaard kan worden?

Tommy Lee Jones (1946) is volledig autodidact. Acteerlessen blijken in Hollywood absoluut geen must te zijn, want de acteur werd al tweemaal genomineerd voor een Oscar en won het gouden beeldje zelfs voor zijn rol in The Fugitive. De magie van het witte doek kwam voor Jones pas veel later, na zijn studietijd aan Harvard legde hij zich voornamelijk toe op toneelrollen. Aanvankelijk koos hij karakterrollen in bescheiden films, maar sinds tien jaar duikt hij regelmatig op in films met een groot budget. Wat vindt hij leuker? ‘Geen voorkeur,’ meent Jones beslist. ‘Het magische woord is plezier. Een megaproject kan heel inspirerend zijn, maar bepaalde voldoening kan je als acteur ook krijgen bij een bescheiden film. Bij Volcano leek het alsof we continu in de eredivisie speelden, zo groot was de opzet van de film. En financieel was het ook een aantrekkelijk project en ik had zin om te werken. Maar fun is het belangrijkst.’ Jones’ alter ego in Volcano zit letterlijk midden in het vuur, maar weet niet alle antwoorden over de krachten van de lava. Hoe wilde de acteur zijn personage overbrengen? ‘Mike Roark is gewoon een typische working man. Ik hoop dat het publiek zich met hem kan identificeren. De grootste toer was het om een beetje menselijkheid in hem te stoppen en de stereotypen zoveel mogelijk te vermijden. Als ik daarin ben geslaagd, dan is het goed.’

Op de onvermijdelijke vraag over wat Jones zou doen als hij zelf midden in een vulkaanuitbarsting terecht zou komen, begint de acteur hard te lachen. ‘De regisseur vroeg me dat ook al. Weet je, ik zou me als de sodemieter uit de voeten maken. Ik hol gewoon weg.’

Volcano is te huur op video

“IQ

Dit artikel verscheen eerder in IQ 03 – april 1998