We moeten digitaal lezen

Digitaal lezen is een feit. Bol.com onthulde samen met Sony hun plannen over ‘Digitaal Lezen’. Een begin met de digitalisering van het boek, de eerste vernieuwing in de manier van lezen sinds Gutenberg’s uitvinding van de boekdrukkunst.

Naast de volledig ingerichte digitale boekwinkel bij bol.com introduceerde Sony de nieuwste generatie e-readers: de Sony Reader Touch Edition en de Sony Reader Pocket Edition. Hoewel e-readers in Amerika en Groot Brittannië al de gewoonste zaak van de wereld zijn, staat digitaal lezen hier met enkele honderden verkochte exemplaren nog in de kinderschoenen.

Foto 2 Nederlandstalige titels waaronder Arnon GrunbergMet de introductie van de aantrekkelijk geprijsde Sony Readers en de beschikbaarheid over tienduizenden digitale boeken via bol.com zal de populariteit van digitaal lezen de komende maanden een enorme vlucht nemen.

Gebruiksgemak
Na overhandiging van de eerste exemplaren Sony Readers lichtte beide partijen toe hoe zij de digitale boekenmarkt willen openbreken en digitaal lezen voor een breed publiek toegankelijk willen maken. De mediawinkel en de elektronicagigant richten zich op consumentvriendelijke prijzen en gebruiksgemak. Zo zijn de Sony Readers te koop vanaf €199, een veel lagere prijs dan consumenten voorheen betaalden voor een e-reader.

Het ruime boekenassortiment van grote Nederlandse én internationale schrijvers is overal ter wereld binnen enkele seconden beschikbaar. De digitale boeken zijn gemiddeld zo’n 20% goedkoper dan een fysiek exemplaar. Zo is digitaal lezen nu voor iedereen weggelegd.

Tienduizenden titels
Bol.com mobiliseerde alle partijen uit het boekenvak voor de introductie van digitaal lezen. Naast de overeenkomst met Sony voor levering van zijn nieuwste generatie Readers werken ze samen met een groot aantal schrijvers, uitgevers en distributiekanalen als het Centraal Boekhuis. Zo kunnen zij digitaal lezen nu de versnelling geven richting gebruikers die het verdient. Naast Sony zocht bol.com de samenwerking met uitgeverijen en schrijvers om te kunnen starten met een kritische hoeveelheid beschikbare titels.

Boekenliefhebbers kunnen bij bol.com tienduizenden Nederlands- en Engelstalige digitale boeken kopen en op hun e-reader lezen, waaronder bestsellers van Arnon Grunberg, Marion Pauw en Sophie Kinsella. Daarnaast zijn er gratis verhalen te downloaden van onder meer Herman Koch, Susan Smit, Kluun en Adriaan van Dis. Bol.com werkt hiervoor samen met uitgevers als PCM en NDC-VBK en met een groot aantal zelfstandige uitgevers.

Leeservaring
Sony introduceert de Sony Reader Touch Edition en Pocket Edition. Waar de Sony Reader Pocket Edition klein en handzaam is, overtreft de Touch Edition alle andere e-readers dankzij het 6-inch touchscreen. De Sony Readers maken gebruik van E-ink technologie, waardoor er van flikkerende beeldschermen geen sprake meer is. Dit levert een leeservaring op die vergelijkbaar is met bedrukt papier, zowel binnen als buiten.

Digitaal lezenNaast het lezen van een boek bieden de Sony Readers nog veel meer functionaliteiten: men kan andere bestanden, zoals PDF, opslaan en bekijken en het is bij de Touch Edition zelfs mogelijk om met de stylus (handgeschreven) aantekeningen te maken. Ook foto’s bekijken en muziek luisteren behoren tot de mogelijkheden. De Readers zijn dankzij hun afmetingen ideaal voor onderweg. De geheugenkaart biedt ruimte voor 320 boeken en kan met extra geheugen worden uitgebreid: slepen met stapels boeken op vakantie is dus verleden tijd.

8000 pagina’s
De wereldwijde toegang tot internet maakt het via bol.com mogelijk overal gemakkelijk en snel een nieuw boek te kopen en te downloaden: binnen twintig seconden staat het nieuwe boek al op de Reader. De Sony Readers staan met een opgeladen batterij garant voor 8.000 pagina’s leesplezier, wat gemiddeld staat voor twee weken lang lezen.

Digitaal lezen is in landen als de Verenigde Staten en diverse Europese landen al een feit. In Amerika maakten de verkoopcijfers in het eerste kwartaal van dit jaar een groei door van meer dan 200%. Na de publieke steunbetuiging van Oprah Winfrey over haar e-reader waren de beschikbare exemplaren binnen de kortste keren uitverkocht.